A A A
24.04.2019iz EEN - Crne Gore

Karavan tehnološkog preduzetništva

Kao jedna od veoma značajnih aktivnosti u okviru projekta Evropski centar za informacije i inovacije, u saradnji sa  Crnogorskom Asocijacijacijom za Nove Tehnologije „MANT“, i u saradnji sa NVO Znanje obrazovanje nauka, sproveden je seminar/radionica, na temu „Karavan tehnološkog preduzetništva“. Cjelodnevni seminar je održan u hotelu Ramada, 19. Aprila 2019. godine. 

Opšti cilj projekta je podizanje poslovnih kapaciteta mladih kroz edukaciju u oblasti tehnološkog preduzetništva, jer razvoj novih tehnologija otvara brojne nove mogućnosti za razvoj mladih Crne Gore i regiona. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio predstavnik Ministarstva prosvjete kao i prof. dr Radovan Stojanović, predsjednik MANT-a i inicijator jednog and najuspješnijih visokotehnoloških projekata na Zapadnom Balkanu, Embeddedcomputing.ME.

Rad je se nastavljen tematskim predavanjima: renomiranog eksperta iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa prof. dr Almira Badnjevića, suvlasnika laboratorije VerLab iz Sarajeva.

Nakon toga, seminar je nastavljen predavanjima profesora Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji se već više decenija bave tehnološkim preduzetništvom, kako kroz projekat Evropskog centra za informacije i inovacije, tako i redovnog nastavnog procesa i naučnih istraživanja.

Prof.dr Zdravko Krivokapić je govorio na temu: Poboljšavanja – inovacije. Kroz predavanje, prof. Krivokapić je ukazao na značaj i primjene inovacije i poboljšavanja, na neraskidivu vezu, na inženjerske alate i metode za poboljšavanje i inovacije, na Demingov i Kaizenov pristup stalnih poboljšavanja, uz zaključak i primjere kako da se izvrši prelazak sa statičkog na dinamičko stanje i razmišljanje u oblasti inovacija.   

Prof.dr Aleksandra Vujović je govorio na temu: Inovativnost i konkurentnost. U predavanju su navedeni osnovni pojmovi vezani za inovacije i za konkurentnost, dati su slikoviti primjeri inovacija sa ciljem pobuđivanja inovativne svijesti polaznika seminara, ukazano je na načine mjerenja inovativnosti i konkurentnosti, ukazano je na potrebu i način razvoja inovacija kroz inovativno preduzetništvo i prikazana je BCG (Boston Cinsulting Group) metoda za izradu strategije za inovativne proizvode.

Prof. dr Jelene Šaković-Jovanović je govorila na temu: Kreativnost i reduzetništvo. Kroz predavanje je ukazano na načine kako polaznici treba da promovišu i razvijaju kreativnost, šta je preduzetništvo, koje su razlike u odnosu na statične pristupe koji se preferiraraju kod neinovativnih organizacija i ukazano je na praktičnu primjenu CANVAS modela/metode za razvijanje i implemenatciju kreativno/inovativnih ideja.  

U interaktivnom dijelu Okruglog stola uspješni preduzetnici su prezentovali svoj razvojni put, pružili savjete zainteresovanima kako da ostvare dobar biznis i ukazali na moguće prepreke i načine prevazilaženja tih prepreka. U ovom dijelu su govorili: suvlasnica i izvršna direktorica firme “DM Kristal d.o.o”, diplomirani mašinski inženjer Dragana Đurašković i glavni i odgovorni urednik Portala Analitika, diplomirani elektroinženjer Predrag Zečević.