A A A
24.04.2019iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

Međunarodni sajam u Mostaru- poslovni susret privrednika

INTERA Tehnološki park Mostar u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Srpske, Privrednom komorom Crne Gore, Hrvatskom gospodarskom komorom i drugim partnerima organizovao je poslovni forum u utorak 9.aprila.2019  s početkom u 14 sati u dvorani br. 3 Paviljona 1 mostarskog sajma.

Navedeni skup, koji se organizuje kroz projekat „Mreža evropskih preduzetnika“ podržan od strane Evropske komisije, ima za cilj da informiše privrednike o načinima pristupanja sredstvima iz  EU programa „SME instrument“ i „COSME“ kao i da olakša pronalaženje novih kupaca, dobavljača, partnera ili novih poslovnih kontakata iz zemalja iz regije zapadnog Balkana ili šire (Italija, Mađarska, Austrija, Turska, Kina, itd.).Učešće na Samitu i poslovnim susretima je  pokriveno od strane organizatora, a registracija učešća je bila obavezna.

Skupu je prisustvovalo oko 300 predstavnika privatnog i javnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Kine, Hrvatske, Indije, Italije, Mađarske, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Iz Crne Gore učesnici poslovnog foruma pored predstavnica Privredne komore Crne Gore, bili su i predstavnici sledećih preduzeća: Amplitudo, HB com, Nomad tours, Franca, Buon Viaggio, Balkanica turistička agencija i Eko-Per voda Diva.

Učesnicima poslovnog susreta su riječi dobrodošlice uputili Mladen Kostić, INTERA Tehnološki Park Mostar i Amir Hujić, Vanjskotrgovinske komora Bosne i Hercegovine. Predstavnik INTERA Tehnološkog parka predstavio je svoju neprofitnu organizaciju koja je osnovana 2011. godine s ciljem unapređenja razvojnih ekonomskih procesa u regiji Hercegovine a pokrenuta je kao rezultat potrebe za razvojnim tehnološkim i inovativnim projektima te kvalitetnom i obrazovanom radnom snagom koja će biti konkurentna na domaćem i inostranom tržištu. Svojim aktivnostima INTERA Tehnološki Park želi unaprijediti privrednu scenu regije te pomoći pojedincima da ostvare svoje preduzetničke potencijale kroz pružanje adekvatnih znanja, vještina i inicijalnih resursa koji uključuju prostor, opremu, infrastrukturu, partnerstva, pristup finansijama i investitorima. S druge strane, kontinuirano rade na obrazovanju mladih, nezaposlenih ali i ljudi s dugogodišnjim radnim iskustvom kako bi, prateći trendove, opstali u savremenom poslovnom svijetu.U svojoj ponudi INTERA TP ima širok spektar usluga kojima nudi odgovore na gotovo sve izazove savremenog poslovnog svijeta.

U okviru poslovnog susreta organizovana je prezentacija “EU linije finansiranja -SME instrument / H2020 i COSME"  od strane Ilije Papaca, evaluatora za COSME i HORIZON2020 projekte. Savjetovao je da prilikom pisanja projekata potrebno je da svi partneri u konzorcijumu budu upoznati sa svim obrascima za prijavu jer ukoliko nešto nedostaje, utiče direktno na eliminaciju. Dodao je da prilikom opisivanja ideje, potrebno je nastojati da se zadovolje svi traženi zahtjevi iz obrasca za ocjenjivanje projekta ili ukoliko se traži u obrascu, opisati koji su glavni rizici, realno stanje i prijetnje za ostvarenje u SWOT analizi.

Privredna komora Crne Gore kao jedan od partnera u konzorcijumu koji realizuje EEN projekat u Crnoj Gori, učestvovala je na ovom događaju.