A A A
28.06.2023iz EEN - Crne Gore

EEN predstavljen na ”Karavanu preduzetništva” u Evropskoj kući

Evropska unija u Crnoj Gori i Privredna komora Crne Gore organizovale su 27. juna događaj “Karavan preduzetništva” u Evropskoj kući, kako bi obilježili Dan mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP). U okviru ovog događaja predstavljene su brojne prilike koje se nude MMSP, a među njima i Evropska mreža preduzetništva. 

”Evropska unija želi da podrži crnogorske preduzetnike i da pomogne u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja. EU je osmislila niz programa podrške poslovnoj zajednici, uključujući bespovratne grantove, zajmove i garancije. Ekonomski i investicioni plan EU ima za cilj da obezbijedi 9 milijardi eura bespovratnih sredstava za region Zapadnog Balkana, a Crna Gora će biti važan dio toga”, poručio je zamjenik ambasadorke EU u Crnoj Gori Rikardo Seri.

Privredna komora Crne Gore je aktivna u implementaciji EU projekata. ”Kroz projektne aktivnosti radimo na podizanju kapaciteta MMSP. Jako je važno da MMSP znaju više o mogućnostima koje pružaju evropski programi zato PKCG već tri godine, uz podršku EU, organizuje Sajam EU projekata. Sajam će se ove godine održati u septembru”, istakla je Tanja Radusinović iz Privredne komore Crne Gore.

Na događaju su predstavljene mogućnosti za MMSP u okviru više programa Evropske unije (EU). 

Učesnici su upoznati sa programo, Jedinstvenog tržišta – Single Market, koji predstavlja važan mehanizam podrške za MSP. Crna Gora je prva država Zapadnog Balkana koja se pridružila ovom programu vrijednom 4,2 milijarde eura.

Direktorica Biznis start centra, Ivana Tomašević, predstavila je Evropsku mrežu preduzetništva, koja je aktivna u okviru programa Jedinstvenog tržišta. Ona pruža pomoć preduzećima u inoviranju i širenju poslovanja na međunarodna tržišta. ”To je najveća svjetska mreža podrške malim i srednjim preduzećima, koja nudi brojne prilike za internacionalizaciju poslovanja i plasiranje proizvoda i usluga naših kompanija van Crne Gore”, istakla je Tomašević.