20.02.2023
A A A

Poziv EUROKLASTER IKAT-a za MSP u oblasti pomorskog i obalnog turizma

Da li ste malo ili srednje preduzeće iz Evrope posvećeno pomorskom i obalskom turizmu koje želi da unaprijedi i razvije svoje poslovanje kroz inovacije i internacionalizaciju?

Prvi poziv EUROKLASTER IKAT-a raspisan je za finansiranje usluga kao što su poslovno modeliranje, akceleratorske aktivnosti, povećanje otvorenih inovacija u ovim vrstama aktivnosti, podrška zelenoj i energetskoj tranziciji kompanija, kao i implementacija ciljeva održivog razvoja i najinkluzivnijih tehnologija, približavajući kompaniju netradicionalnom finansiranju i podržavajući njenu internacionalizaciju, kao i pružanje obuke. Sredstva za ove usluge se kreću od 3.000,00 € do 10.000,00 € u zavisnosti od usluge.

Poziv je otvoren za mala i srednja preduzeća u industrijskom ekosistemu pomorskog i obalnog turizma koja žele:

  1. Diversifikovati svoje proizvode i usluge
  2. Ubrzati i razviti nove ideje
  3. Primijeniti otvorene inovacije u svojoj oblasti poslovanja
  4. Podstaknuti zelenu i digitalnu tranziciju unutar svoje kompanije, kao i poboljšati transverzalne aspekte kao što su rodna ravnopravnost, društveno odgovorno poslovanje i drug
  5. Poboljšati mogućnosti za dobijanje i privlačenje investicija
  6. Internacionalizovati svoju kompaniju
  7. Poboljšajti svoje znanje u vezi sa navedenim izazovima

Kompanije koje su predmet ovog finansiranja potrebno je da pripreme jednostavan formular za prijavu na engleskom jeziku, koji će omogućiti partnerima IKAT-a da odaberu predloge koji su najizvodljiviji, najkoherentniji i najučinkovitiji.

Prvi poziv za podnošenje predloga otvoren je do 20. aprila u 17.00 časova po srednjeevropskom vremenu.

Više informacija o pozivu možete naći na sajtu IKAT-a

Glavni cilj IKAT-a je da doprinese da se u ažuriranoj turističkoj strategiji, koju je predložila Evropska komisija, nakon zaključka koji su Parlament i Savjet donijeli prije pandemije koji se odnosi na ekosistem evropske turističke industrije, fokus usmjeri na pomorstvo i priobalni turizam u Sredozemnom moru. Projekat IKAT finanisra se u okviru Poziva „SMP-COSME-2021-CLUSTER – Zajedničke klasterske inicijative (EUROCLASTERI) za oporavak Evrope, koji je dio Uredbe (EU) 2021/690 Evropskog parlamenta i Savjeta od 28. aprila 2021. kojim se uspostavlja Program jedinstvenog tržišta (SMP).