- Početna
- O nama
- Aktuelnosti
- Usluge
- Multimedija
- Javni pozivi
- Horizon 2020
- Noviteti na Participant Portalu
- Uputstvo za apliciranje
- Šta je MSP Instrument
- MSP Instrumenti - pozivi po oblastima
- Novi pozivi u okviru Horizon 2020 programa
- Innovative mobile e-government applications by SMEs
- Boosting the potential of small businesses for eco-innovation and a sustainable supply of raw materials
- Small business innovation research for Transport
- SME business model innovation
- Poziv za savjetnike u vezi pružanja savjetodavnih i stručnih savjeta malih i srednjim preduzećima u okviru Horizon 2020
- SME boosting biotechnology-based industrial processes driving competitiveness and sustainability
- Mogućnosti za mala i srednja preduzeća u okviru Horizon 2020
- Poljoprivreda 2016
- COSME
- Uputstvo za apliciranje
- Otvoren poziv za dostavljanje projektnih prijedloga Evropskom programu klastera izvrsnosti
- Supporting the promotion and development of transnational thematic tourism products linked to cultural and creative industries
- COSME javni poziv za podršku u oblasti modne industrije i turizma
- European incubation network(s) for creativity-driven innovation
- Training for SME-friendly policies in Central Purchasing Bodies (CPBs)
- EIF objavio pozive za iskazivanje interesa finansijskih posrednika za finansiranje MSP
- Facilitating EU transnational tourism flows for seniors and young people in the low and medium seasons
- Improving SMEs' access to public procurement
- Horizon 2020
- Kontakt
- Home
- Zakon o bezbjednosti hrane - podzakonski akti
Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja 14. aprila 2016.godine, u okviru projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), organizovala okrugli sto na temu „Zakon o bezbjednosti hrane - podzakonski akti”. Sa donijetim propisima privrednike su upoznale Biljana Blečić, direktorica Veterinarske uprave i Zorka Prljević, direktorica Fitosanitarne uprave i Sekretarka Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore, Lidija Rmuš.
Novim Zakonom, koji je stupio na snagu 15. oktobra 2015. godine se unaprijeđuju određena pitanja koja se prvenstveno odnose na: definisanje centralnog nadležnog organa; koordinaciju i komunikaciju; poboljšanje lanca upravljanja, naročito u slučajevima izbijanja opasnosti povezanih sa hranom, zdravljem ljudi, životinja i bilja; odgovarajuću obučenost zaposlenih za pojedine oblasti. Zakonom su propisani uslovi za bezbjednost hrane i hrane za životinje, obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom i hranom za životinje, kao i druga pitanja od značaja za bezbjednost hrane i hrane za životinje, radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, potrošača i efikasnog funkcionisanja trzišta. Takođe, ovaj se Zakon primjenjuje na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje – objasnila je Rmuš.
Najveći dio odredbi se odnosi na definisanje obaveza subjekata u poslovanju sa hranom i hranom za životinje.
Stupanjem na snagu Zakona stvorena je osnova za postepenu implementaciju pravila EU u ovoj oblasti i donošenje oko 70 podzakonskih akata (pravilnika, naredbi, uputstava, instrukcija i sl.), neophodnih za njegovo sprovodenje i usaglašavanje sa propisima EU. Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već donijela jedan broj podzakonskih akata, koji su veoma bitni za poslovanje privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane. Do sada su objavljene iii pripremljenje za objavu uredbe vezane za higijenu hrane, hrane za životinje i higijenu za proizvode životinjskog porijekla, o aditivima, o prehrambenim aromama, o informisanju potrošača o hrani, o miokrobioloskim kriterijumima za bezbjednost hrane, o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje objekata za mali obim proizvodnje, zatim jedan broj uputstava I pravilnika.
Cilj sastanka je bio razmjena mišljenja sa privrednicima, koja u krajnjem ima ulogu da se izbjegne pojava nebezbjedne hrane na tržištu ali i spriječe bespotrebna administrativna ograničenja za njihovo poslovanje, jer su upravo privrednici koji posluju u oblasti hrane životinjskog porijekla najviše svjesni odgovornosti kada je riječ o namirnicima visokog rizika, za koje se definiše na stotine pravila da bi se spriječile opasnosti koje bi se mogle javiti u momentu stavljanja gotovog proizvoda na tržište.
Zakon o bezbjednosti hrane je samo dodatno usaglašen sa evropskim pravilima, i to je bilo jedno od mjerila kako bi se otvorili pregovori u poglavlju 12 koje pokriva ovu oblast.
U raspravi su učestvovali brojni privrednici, kao što su predstavnici - Pivare Trebjesa, Uniprom pekare, Inpeka, Mljekare Srna, Neregelije, Stadion, Zetatransa, Niksen trade, i drugi.