A A A
15.04.2016iz EEN - Crne Gore

Zakon o bezbjednosti hrane - podzakonski akti

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja  14. aprila 2016.godine, u okviru projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), organizovala okrugli sto na temu „Zakon o bezbjednosti hrane - podzakonski akti”. Sa donijetim propisima privrednike su upoznale Biljana Blečić, direktorica Veterinarske uprave i  Zorka Prljević, direktorica Fitosanitarne uprave i Sekretarka Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore, Lidija Rmuš.

Novim Zakonom, koji je stupio na snagu 15. oktobra 2015. godine se unaprijeđuju određena pitanja koja se prvenstveno odnose na: definisanje centralnog nadležnog organa; koordinaciju i komunikaciju; poboljšanje lanca upravljanja, naročito u slučajevima izbijanja opasnosti povezanih sa hranom, zdravljem ljudi, životinja i bilja; odgovarajuću obučenost zaposlenih za pojedine oblasti. Zakonom su propisani uslovi za bezbjednost hrane i hrane za životinje, obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom i hranom za životinje, kao i druga pitanja od značaja za bezbjednost hrane i hrane za životinje, radi zaštite života i zdravlja ljudi, životne sredine, potrošača i efikasnog funkcionisanja trzišta. Takođe, ovaj se Zakon primjenjuje na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje – objasnila je Rmuš.

Najveći dio odredbi se odnosi na definisanje obaveza subjekata u poslovanju sa hranom i hranom za životinje.

Stupanjem na snagu Zakona stvorena je osnova za postepenu implementaciju pravila EU u ovoj oblasti i donošenje oko 70 podzakonskih akata (pravilnika, naredbi, uputstava, instrukcija i sl.), neophodnih za njegovo sprovodenje i usaglašavanje sa propisima EU. Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja već donijela jedan broj podzakonskih akata, koji su veoma bitni za poslovanje privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prometom hrane. Do sada su objavljene iii pripremljenje za objavu uredbe vezane za higijenu hrane, hrane za životinje i higijenu za proizvode životinjskog porijekla, o aditivima, o prehrambenim aromama, o informisanju potrošača o hrani, o miokrobioloskim kriterijumima za bezbjednost hrane, o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje objekata za mali obim proizvodnje, zatim  jedan broj uputstava I pravilnika.

Cilj sastanka je bio razmjena mišljenja sa privrednicima, koja u krajnjem ima ulogu da se izbjegne pojava nebezbjedne hrane na tržištu ali i spriječe bespotrebna administrativna ograničenja za njihovo poslovanje, jer su upravo privrednici koji posluju u oblasti hrane životinjskog porijekla najviše svjesni odgovornosti kada je riječ o namirnicima visokog rizika, za koje se definiše na stotine pravila da bi se spriječile opasnosti koje bi se mogle javiti u momentu stavljanja gotovog proizvoda na tržište.
Zakon o bezbjednosti hrane je samo dodatno usaglašen sa evropskim pravilima, i to je bilo jedno od mjerila kako bi se otvorili pregovori u poglavlju 12 koje pokriva ovu oblast.

U raspravi su učestvovali brojni privrednici, kao što su predstavnici - Pivare Trebjesa, Uniprom pekare, Inpeka, Mljekare Srna, Neregelije, Stadion, Zetatransa, Niksen trade, i drugi.