A A A
20.07.2017iz EEN Mreze

Poslovne mogućnosti u Crnoj Gori sa fokusom na oblast infrastrukture

Uvodno izlaganje imao je Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore Crne Gore, potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, kao i predsjednik Evropskog Parlamenta Antonio Tajani. 

Privredne potencijale Crne Gore i ključne državne projekte prezentovala je Tanja Radusinović, savjetnica predsjednika Komore, dok je o projektu povezivanja Crne Gore i Evrope podmorskim energetskim kablom govorio izvršni direktor Terne Luigi Ferraris.

Učešće u radu skupa uzeli su i ambasadori Njemačke i Italije Hans Günther Mattern i Vincenzo Del Monaco, te predsjednici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Kosova Ahmet EgrlićBranko AzeskiMarko Čadež i Safet Gërxhaliu, te potpredsjednici komora Slovenije i Hrvatske Igor Zorko i Mirjana Čagalj.

 

O aktivnostima u našoj zemlji govorili su Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Dubravka Nègre, Evropska investiciona banka, šefica regionalog predstavništva za Zapadni Balkan, te Matteo Colangeli, šef Evropske banke za obnovu i razvoj za Albaniju i Crnu Goru.

 

U završnoj debati sa velikim brojem privrednika učešće su uzeli Dragica Sekulić, crnogorska ministarka ekonomije, Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva te Jelena Burzan, generalna direktorica Direktorata za pristupanje EU.

 

Region Zapadnog Balkana je, bez obzira na razlike među državama, nepodijeljeno usmjeren ka evropskoj budućnosti, a Evropska unija je riješena da svoju cjelovitost zaokruži na način što će obuhvatiti i sve zemlje ovog prostora, u skladu sa dinamikom dostizanja evropskih standarda.

 

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Velimir Mijušković je  predstavio razvoj ekonomije naše zemlje od 2006. godine do danas kada je imala relativno dinamičan rast po prosječnoj stopi od 3,1%, što je znatno više nego u Regionu.

- Poslovni ambijent je u proteklih deset godina kontinuirano unapređivan. O tome govori i činjenica da smo otvorili 28 od ukupno 35 poglavlja u procesu pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, od čega su tri već privremeno zatvorena. Očekujemo da do kraja ove kalendarske godine bude otvoreno još nekoliko poglavlja. Nedavno smo postali i članica NATO-a, što otvara dodatne prilike za ekonomski razvoj – navodi predsjednik Komore.

Naglasio je da su strane direktne investicije u najvećem išle u crnogorski sektor usluga, što je ograničilo potencijale intenzivnijeg ekonomskog rasta, zapošljavanja i inovacija. Mijušković je citirao Tajanijev stav da je EU godinama griješila stavljajući naglasak samo na finansijski i uslužni sektor, te da se moraju uvjeriti vlade evropskih zemalja da je potrebno promijeniti taj trend.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je kazao da je, od izbora na tu dužnost, u prvoj posjeti nekoj zemlji koja nije članica EU. Crna Gora bilježi rast od 3% i predviđanja Svjetske banke za naredne dvije godine su veoma dobra. Naglašava da je vrijeme za privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti, uključivanje mladih na tržište rada i razvoj zajedničkih ulaganja između evropskih i crnogorskih firmi.

- Vrijeme je da se sagledaju realne ekonomske prilike, da se promoviše malo i srednje preduzetništvo i preduzetnici, od sektora transporta do energetike, od razvoja digitalizacije do razvoja turizma – riječi su Tajanija.

Pozitivno je ocijenio učešće Crne Gore u programima EU poput COSME, Horizon 2020, Creative Europe i Erasmus +.

Zaključio je da je Region, bez obzira na razlike među državama, nepodijeljeno usmjeren ka evropskoj budućnosti, te da vjeruje da je Evropska unija riješena da svoju cjelovitost zaokruži na način što će obuhvatiti i ove prostore.