A A A
10.10.2016iz EEN - Crne Goreiz EEN Mreze

Regionalna konferencija EEN mreže za Jugoistočnu Evropu

Više od pedeset učesnika okupilo se na godišnjoj Regionalnoj konferenciji EEN mreže za Jugoistočnu Evropu, 04. i 05. oktobra u Ohridu. Učesnici su bili predstavnici svih konzorcijuma EEN-a iz regiona - Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore.

Cilj organizovanja ovog događaja je bio pospješivanje postojeće saradnje u regionu i poboljšanje usluga i performansi EEN u regionu. 

Organizator i domaćin ovog dvodnevnog događaja je bio Univerzitet Ćirilo i Metodije iz Skoplja, koji je i koordinator makedonskog konzorcijuma. 

Konferenciju je otvorio Viktor Stojmanovski, koordinator EEN Makedonija, dok su uvodnu riječ imali  predstavnici Evropske komisije - DG Growth - Direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća u Evropskoj komisiji i EASME - Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća. 

Istvan Nemeth, predstavnik Evropske komisije - DG Growth (Direktorat za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća u Evropskoj komisiji) prezentirao je prioritete EK za 2016-2017. godinu i naglasio potrebu za saradnjom EEN-a Jugoistočne Evrope u Dunavskoj i Jadransko-Jonskoj strategiji. U okviru ovih strategija postoje višestruke mogućnosti uključivanja i unaprjeđenja saradnje između institucija koje su članovi EEN mreže.

Tokom konferencije partneri su bili u prilici da razmjene iskustava o pružanju EEN usluga, razgovaraju o profilima klijenata na “Viking stolovima”, razmjene informacije o novim inicijativama, dostignućima i novim izazovima za zajedničke aktivnosti u regiji.

Učešće na Regionalnoj konferenciji je predstavljalo dobru priliku za umrežavanje s kolegama iz ostalih konzorcijuma na regionalnom nivou, edukaciju, razmjenu dobre prakse, savjeta i informacija. Ovakvi godišnji sastanci članova mreže pokazali su se kao izvrsna platforma za osmišljavanje budućih zajedničkih projekata, razmjenu iskustva i dogovore oko budućih zajedničkih aktivnosti.